FloraXchange opent platform

07-12-2016    14:14   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Door de verschuiving in de rollen van de traditionele spelers in de sierteeltketen, kunnen diverse online mogelijkheden kansen bieden om de innovatiesnelheid te vergroten. FloraXchange richt zich steeds meer op de realisatie van een open platform om de ketenspelers efficiënter met elkaar te laten samenwerken. Daarom heeft het bedrijf een application programming interface (API) ontwikkeld om softwareleveranciers beter aan te sluiten op de nieuwe ontwikkelingen die binnen het platform worden doorgevoerd.

Binnen de sierteeltsector wordt veelal gewerkt met de Floricode standaarden, gestandaardiseerde berichten om de communicatie tussen de ketenspelers te digitaliseren. Ook FloraXchange maakt veel gebruik van deze berichten om zowel met kopers- als kwekers software te kunnen communiceren. Zo zijn het (Floricode)orderbericht, het quotebericht en de VMP koppeling voor veel eindgebruikers een begrip geworden. In FloraXchange zitten echter bepaalde functionaliteiten die (nog) niet worden gedekt door standaardberichten. Veel gebruikers geven echter aan dat ze deze functionaliteiten wel vanuit de eigen software willen gebruiken of aansturen.

Door de vernieuwde positionering van FloraXchange om te opereren als een open sierteelt platform voelde het genoodzaakt om ook dit soort koppelingen mogelijk te maken. Het bedrijf heeft hiervoor een API ontwikkeld om efficiënter te kunnen communiceren met andere softwareleveranciers. Het systeem wordt zodanig opengezet voor softwareleveranciers, zodat zij direct kunnen profiteren van de innovaties die binnen FloraXchange worden doorgevoerd. “We begrijpen heel goed dat de softwareleveranciers niet staan te trappelen om van de standaarden af te wijken, maar de techniek om ons heen staat niet stil en de ontwikkeling op dit vlak in de sector zou sneller kunnen verlopen”, zegt Jefry van den Hoeven, verantwoordelijk voor de productontwikkeling van FloraXchange. “De API is een veilige en snelle technologie die toegepast kan worden op de gangbare functionaliteiten. Op deze manier kunnen andere softwareleveranciers eenvoudiger koppelen en kunnen we met z’n allen sneller innoveren in de sector.”

Er is gekozen om te werken met de standaarden die wereldwijd omarmd worden en die transparant zijn voor de gebruiker. (Voor techneuten: de nieuwe API is een Restfull API die werkt met een OAuth authenticatie server.) De externe software die de data wil gebruiken of toevoegen moet bekend zijn bij FloraXchange. Daarnaast moet de gebruiker zelf toestemming geven dat de applicatie zijn data mag gebruiken. “Dat de gebruiker in control blijft over zijn data is voor ons een heel belangrijk aspect.”

Floricode
FloraXchange blijft een grootgebruiker van de Floricode standaarden en ziet zeker het belang van standaarden binnen de sector. “Wij geloven dat het huidige berichtenmodel niet meer helemaal aansluit bij deze technologie. Het inzetten van de API is een hele logische keuze. Ook voor API’s geldt dat er onafhankelijke standaarden voor de sierteeltsector nodig zijn. Ondanks dat er door ons een API wordt ontwikkeld, zijn er nog veel afspraken te maken, vast te leggen, te testen en te controleren. Daarom gaan we gedurende de pilotfase samen met Floricode kijken welke rol zij in een dergelijk traject kunnen spelen”, laat Jefry weten.

Vooruitgang
“Nieuwe, jonge en talentvolle collega’s die bij ons komen werken, raken niet erg enthousiast van de huidige standaarden”, vindt Jefry. Hij denkt dat de API kan zorgen voor een klimaat waarin hij nieuwe afgestudeerde talenten warm kan krijgen om software voor deze sector te maken. “Hoe gaaf zou het zijn als hier diverse nieuwe ondernemers ontstaan die apps uitbrengen om bepaalde subprocessen te automatiseren die naadloos aansluiten op je eigen automatisering?”, aldus Jefry.

Momenteel wordt de nieuwe API intern getest. Voordat de API als standaard binnen FloraXchange gerealiseerd kan worden, wordt er gezocht naar softwareleveranciers om deze in de praktijk te toetsen. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de koppeling kunnen zich melden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Horti workout

Afgelopen week in de BoereGoed Buurtkas: een echte, ongeëvenaarde evening workout met Kim Helderman and...