'Permanente voorzieningen voor percolatiewater'

23-10-2020    08:04   |    Goedemorgen

De concentratiegebieden met glastuinbouw in het beheersgebied van Waterschap Zuiderzeeland verschillen nogal van karakter. Volgens toezichthouder Daniël Corstanje werkt dat door in de aanpak van knelpunten waterkwaliteit. Nu de eerste fase in Noordoostpolder (Luttelgeest/Ens) is afgesloten, richt de aandacht zich ook op Almere. Daar wordt ook de gebiedsgerichte aanpak uitgerold.

Het concentratiegebied Almere omvat zo’n 80 ha glastuinbouw met overwegend kleine en middelgrote sierteeltbedrijven. Er worden van oorsprong relatief veel bloemen geteeld in de grond. In de Noordoostpolder ligt het accent op de grootschalige teelt van vruchtgroenten op substraat. Er is ook meer dynamiek in de bedrijfs- en gebiedsontwikkeling, getuige de berichten over bedrijfsuitbreiding en een nieuw initiatief voor het ontginnen van aardwarmte.

“In Almere neemt het aantal glastuinbouwbedrijven langzaam af”, aldus Daniël Corstanje, toezichthouder bij Waterschap Zuiderzeeland. “Sommige kassen fungeren als caravanstalling, andere staan te koop of zijn bij gebrek aan bedrijfsopvolging overgenomen door buurbedrijven. Een initiatief voor collectieve waterzuivering vindt geen doorgang, zodat de resterende ondernemers alsnog op zoek moesten naar individuele oplossingen.”

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

EnergiekEvent drukbezocht

Het was volle bak op het eerste fysieke EnergiekEvent sinds drie jaar, waarvoor Delphy IC en Wageningen UR hun...