Uitdaging in bestrijding van mossen en algen

Uitdaging in bestrijding van mossen en algen

Na drie droge zomers hebben we dit jaar een heel ander beeld gezien in NL. De af en toe erg vochtige omstandigheden hebben een positief effect op de groei van lever-, korstmossen en algen. Met het definitief wegvallen van de werkzame stof quinoclamine (Mogeton1) staan de telers van potplanten, boomkwekerijgewassen (containerteelt) en vaste planten (containerteelt), zowel bedekt als onbedekt, voor een uitdaging als het gaat om de bestrijding van deze lever-, korstmossen en algen.

"Uiteraard kunnen we meerdere teelt-technische maatregelen nemen, zoals het afstrooien of -dekken van potten en container, het droger houden van de toplaag van de potgrond en het beperken van grote watergiften", zo laat HortiPro weten. "Deze maatregelen zijn helaas niet altijd even praktisch en afdoende. Het handmatig verwijderen van de lever-, korstmossen en algen voor aflevering van de planten is erg tijdrovend en daardoor erg kostenintensief. Met MossKade hebben we de beschikking over een effectieve en milieuvriendelijke oplossing. MossKade is opgebouwd uit een combinatie van verschillende 100% plantaardige ingrediënten die gezamenlijk een coating vormen. Deze coating zorgt voor afsluiting van de ademhalingsopeningen van de mossen en algen en heeft dus een fysieke werking."

Mossen hebben in tegenstelling tot planten geen vaten- of wortelstelsel. Hierdoor worden planten bij een toepassing van MossKade niet of nauwelijks aangetast. "Bij gebruik bij jonge planten of stekken zou enige bladschade op kunnen treden en daarom adviseren wij altijd een proefbespuiting uit te voeren.
Alle gewasbeschermingsmiddelen zijn zo effectief als ze toegepast worden. Dit geldt ook zeker voor MossKade. MossKade dient bij de bestrijding van mossen op actief mos toegepast te worden. Mos is actief in het eerste ochtendlicht wanneer de ochtenddauw nog op het mos ligt. Breng MossKade in een verhouding van 1 op 10 delen water ruim aan met een spuitnozzel met een grove druppel. (bij voorkeur met een Teejet 8005)
Voor een optimale werking is het heel belangrijk dat de MossKade oplossing opdroogt gedurende de dag. Als er meerdere lagen mos aanwezig zijn kan een extra toepassing noodzakelijke zijn."

Eind augustus 2021 is er door Compas Agro in opdracht van HortiPro een proef met MossKade in hydrangea en fagus uitgevoerd waarbij aan de bovenstaande eisen is voldaan. Er is hier gekeken naar een toepassing 's ochtends om 7.00 uur (op actief mos) in vergelijk met dezelfde toepassing om 11.00 uur (op inactief mos).

Voor een goed resultaat is het dus van belang aan de onderstaande criteria te voldoen:

  • 1 op 10 dosering
  • Bij voorkeur leidingwater gebruiken
  • Ruim aanbrengen m.b.v. grove nozzle (Teejet 8005)
  • Toepassen op actief mos. 's Ochtends vroeg bij het licht worden.
  • Gedurende de dag de spuitoplossing op laten drogen.

Bron: HortiPro

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v