Veredelaars cannabiszaad staan voor grote uitdaging

24-09-2018    10:37   |    Goedemorgen

Kunnen de veredelaars straks de vraag naar cannabiszaden nog wel aan als bij een proef in een aantal Nederlandse gemeenten de wietteelt gelegaliseerd gaat worden? Die vraag houdt menigeen bezig. Eric Siereveld van Dutch Passion Seed Company sluit niet uit dat er tekorten kunnen gaan ontstaan.

“Cannabiszaad kweken is geen fabrieksmatig proces. Soms zit het mee, soms tegen. Oogsten kunnen mislukken, planten kunnen minder zaad opbrengen. De enorme vraag naar CBD-producten, met name olie, heeft ook veel impact op de zadenleveranciers.” (CBD, voluit cannabidiol, is een werkzame stof die wordt gewonnen uit bladeren en bloemtoppen van hennep.)

 

 

De productie van cannabiszaden is van oudsher kleinschalig. Dit heeft te maken met verschillende wetgeving in verschillende landen. In de huidige situatie is het lastig snel op te schalen. Zo is op dit moment een aantal soorten uitverkocht.

 

Trouwe klanten

Een cannabisplant heeft een cyclus van zo’n vier maanden om zaad te produceren. Met nog een maand kiemrust daarbij opgeteld is de leveringstermijn dus zo’n vijf maanden. “Als kwekers grote partijen bij ons willen afnemen, doen ze er goed aan zich tijdig te melden. Dan kunnen we maatregelen nemen.” Dutch Passion heeft in zijn meer dan 40-jarig bestaan wereldwijd een grote en trouwe klantenkring opgebouwd onder voornamelijk hobbymatige thuiskwekers. En die willen ze niet van zich vervreemden. “We gaan bij een tekort dus niet alsmaar de prijs omhooggooien. En ook niet de voorraad aan één partij verkopen.”

 

Een oplossing voor dat probleem zou kunnen zijn om de zaadproductie ook legaal te maken. “Daar wordt in het komende experiment vooralsnog overheen gestapt. Maar het zou superhandig zijn als ook die laatste schakel in de keten gelegaliseerd wordt. Dan kun je de zaadproductie centraliseren, met standaard faciliteiten en gegarandeerde opbrengsten.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws