Verenigd Koninkrijk mag langer in douane-unie blijven

15-11-2018    09:47   |    Goedemorgen

Er is een fragiel akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, waarbij Engeland langer de tijd krijgt om in de douane-unie te blijven. Dat vergemakkelijkt de handel tussen de EU en het eiland.

Het kan nog heel lang duren voordat de EU en Engeland een gezamenlijke oplossing hebben bedacht als alternatief voor het blijven in de douane-unie. Voor de EU is dat geen probleem, maar in Engeland werd bij hardcore brexiteers de douane-unie juist als grootste struikelpunt gezien. Door in de douane-unie te blijven kan het Verenigd Koninkrijk alsnog geen eigen handelsverdragen sluiten en daar zat volgens de pro-Brexitpartijen de grootste winst. De douane-unie betekent dat er onderling geen handelstarieven worden gerekend, grenscontroles zijn dan niet noodzakelijk.

Behalve dit punt zitten er voor Theresa May nog een aantal zaken in die de Brexit-deal moeilijker verkoopbaar maken in het parlement. Haar Noord-Ierse gedoogpartner en de Schotse Conservatieven hebben bijvoorbeeld veel moeite met de deal zoals deze nu door de EU is afgesproken. Het zal de komende dagen dan ook worstelen worden om de deal goedgekeurd te krijgen in het parlement en het is zeker niet zo dat we als tuinbouwsector met veel export naar het Verenigd Koninkrijk nu opgelucht adem kunnen halen vanwege de douane-unie. Alles kan nog veranderen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws