Ondanks hoosbuien nog altijd neerslagtekort

13-06-2019    11:28   |    Goedemorgen

De hoosbuien van afgelopen week hebben er nog niet toegeleid dat het neerslagtekort is gecompenseerd. Weliswaar is het tekort in de afgelopen twee weken afgenomen, maar nog steeds is het tekort groter dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Vorig jaar was de stand nog lager. De komende weken zal het neerslagtekort nog iets stijgen, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

In de hoger gelegen delen van Nederland zijn de grondwaterstanden lager dan normaal. Dit is het gevolg van de droogte in 2018 in combinatie met de relatief droge april- en meimaand. De meeste waterschappen op de hoog gelegen gronden in het oosten en zuiden van Nederland hebben inmiddels grondwaterontrekkingsverboden ingesteld. Dit leidt niet direct tot grote problemen vanwege de gevallen neerslag van afgelopen week. In de laag gelegen delen van ons land is de waterstand normaal dankzij de wateraanvoer vanuit de grote rivieren. 

Stijging
Het weerbeeld van de komende weken leidt tot opnieuw een stijging van het neerslagtekort. Vanaf zondag wordt het licht wisselvallig met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Daarna, van 21 juni tot 11 juli worden neerslaghoeveelheden en maximumtemperaturen verwacht rond of net onder het langjarig gemiddelde. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling zal het neerslagtekort daardoor weer iets verder oplopen.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Subsidiepot nu al leeg

Het subsidiepotje dat Nederlanders kunnen gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto...