Vraag KAS Weekkalender wk 01/02

08-01-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Hoe lang duurt de totale levenscyclus (van ei tot volwassen) van een trips bij een temperatuur van 20 graden Celsius?

ANTWOORD: 28 dagen

De tabakstrips Thrips tabaci en de californische trips Frankliniella occidentalis vormen een groot probleem in vele kasgewassen, vooral in de komkommerteelt. Andere schadelijke soorten die soms in kassen aangetroffen worden, zijn de rozentrips Thrips fuscipennis en Echinothrips americanus. Recent is ook de opkomst van Thrips setosus (Japanse bloementrips) in o.a. hortensia meer onder de aandacht.

Trips doorloopt in zijn leven zes stadia, namelijk een eistadium, twee larvenstadia, een voorpop- en een popstadium en ten slotte het volwassen stadium. De volwassen tripsen bevinden zich in bloemen en op bladeren en zetten daar hun eieren af. Op paprikabladeren zijn de eilegplaatsen na enige tijd duidelijk te herkennen als wratachtige vergroeiingen; bij komkommer en andere gewassen zijn deze niet als zodanig herkenbaar. De larven voeden zich met alle bovengrondse delen van de plant en zijn zeer beweeglijk. De verpopping vindt voornamelijk plaats op de grond, behalve bij Echinothrips americanus die aan de onderkant van het blad verpopt.

Schadebeelden:
    •    Een trips prikt cellen van het oppervlakteweefsel aan en zuigt deze leeg. Dit veroorzaakt op de bladeren zilvergrijze vlekken met kleine donkergroene vlekjes (uitwerpselen) erin en vermindert de productie van de plant. Bij een ernstige aantasting kunnen de bladeren zelfs verdrogen.
    •    Het meest bekende virus dat wordt overgebracht is het tomatebronsvlekkenvirus (TSWV). Frankliniella occidentalis speelt hierin de belangrijkste rol. Dit virus veroorzaakt vooral veel schade in mediterrane landen.

Meer weten? Kijk op www.koppert.nl/plagen/trips/


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Naar Duitsland

De FlowerTrials zijn sinds dinsdag in volle gang. Op TuinbouwTV wordt de hele week verslag gedaan van het internationale sierteeltevent....

Blog: Zet uw sores om in succes!

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman...

Hermadix houdt van Oranje

Je zou het haast vergeten door alle events van deze week, maar ondertussen is het WK Voetbal voor vrouwen in volle gang. Vanuit de tuinbouw...