Vraag KAS Weekkalender wk 17/18

30-04-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Welke bacteriën zorgen voor het vrijmaken van Fosfaat in de bodem?

ANTWOORD: Pseudomonas sp en Bacillus sp

Fosfor is een van de belangrijke elementen die bijna alle planten nodig hebben voor een gezonde groei. Vaak blijkt dat de beschikbaarheid voor de plant wat tegenvalt. Dat komt omdat Fosfaat heel makkelijk wordt vastgelegd in de bodem door zich te binden aan Calcium, IJzer of Aluminium. Op het moment dat Fosfaat is vastgelegd is het voor planten niet mogelijk om deze fosfaat op te nemen.

In de natuur leven er rond de wortels van planten een groot aantal bacteriesoorten die leven van de suikers die de wortels afscheiden (exudaten) In ruil voor deze suikers maken zij de fosfaten weer vrij van de genoemde Ca, Fe of Al. Hoe meer voeding deze bacteriën krijgen hoe sneller zij zich kunnen vermeerderen  en dus beter hun werk kunnen doen.

Als mens alleen kunnen we niet veel uitrichten. Om iets te kunnen zijn we altijd afhankelijk van anderen. Dat geldt voor bacteriën precies zo. Daarom is het essentieel dat er verschillende bacteriestammen samenwerken om deze taak te kunnen uitvoeren. Zodoende zijn producten als Compete Plus en BioPak samengesteld uit 6 bacteriestammen, waaronder Pseudomonas sp en Bacillus sp , die bewezen hebben dat zij uitstekend kunnen samenwerken om fosfaat vrij te maken uit de grond zodat elke teler makkelijk met minder fosfaatbemesting kan werken.

PHC heeft de kennis en 20 jaar ervaring in het verbeteren van de opname van mineralen, het verlagen van de kosten en verhogen van de groei en plantgezondheid.

Meer weten? Plant Health Cure loopt al bijna twintig jaar voorop in het ontwikkelen van bodemverbeteraars met mycorrhiza’s en gunstige wortelbacteriën. Op onze website staat daarom ook veel informatie over de noodzakelijke samenwerking tussen plantwortels, mycorrhizaschimmels en bacteriën. Gezond en weerbaar telen = Plant Health Cure. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Bel ons kantoor voor een afspraak met een van onze teeltadviseurs.

Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@phc.eu
W: www.phc.eu


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Ideale samenwerking

In KAS Magazine vertelden Arie Bouman Kwekerij en BOL substraten onlangs over hun bijzondere samenwerking. In een korte video gaan zij...

De dames van HortiContact

Gisteren waren ze op bezoek bij ons. Drie vrouw sterk: Fleur, Marielle en Ceoray van HortiContact. Samen met ons team werd gebrainstormd...