Vraag KAS Weekkalender wk 43/44

29-10-2017    07:00   |    KAS TuinbouwCommunicatie

VRAAG: Wat zijn de natuurlijke vijanden van schadelijke aaltjes?

ANTWOORD: Hoeveel maatregelen zijn er al uitgeprobeerd om nematoden, ofwel aaltjes, de das om te doen…. Van chemische ontsmetting tot en met Inundatie. Want het aandeel schadelijke nematoden in het land lijkt hier en daar toe te nemen. Een aantal teeltmaatregelen zijn eigenlijk gebaseerd op vluchtgedrag omdat na een of twee jaar telen de aaltjesdruk te hoog wordt om bepaalde gewassen te telen. Dan maar ‘verhuizen’ naar een ander stuk land.

Nematoden kunnen voor ernstige gewasschade zorgen maar niet alle nematoden zijn schadelijk.  In Nederland leven circa 1200 soorten nematoden. Alles bij elkaar zijn ongeveer honderd soorten plant-parasitair. Maar voor de land- en tuinbouw zijn er tussen de 13 en 25 soorten soms een probleem.
In gezonde grond komen ongeveer 3,5 miljoen aaltjes van honderden soorten voor - per m2 grond tot 30 cm diep.  Als het er minder zijn is dat al een teken dat er iets mis is met de grond.  Het grootste deel van de aaltjes of nematoden heeft namelijk een nut in de bodem. Zij eten bacteriën, schimmels en insecten (larven). In de loop van de tijd zijn er veel methoden ontwikkeld om aaltjes te “bestrijden”. Dat kan met groenbemesters maar ook met aaltjes etende aaltjes die in de grond aangegoten kunnen worden.  Het zijn maatregelen die er op gericht zijn om te doden of te verdrijven. Deze maatregelen zijn over het algemeen duur en beperkt werkbaar.

AALTJESPROBLEMEN ZIJN EEN SYMPTOOM VAN SCHIMMELGEBREK IN DE GROND.
We beginnen met een vergelijk met zeeschildpadden. De jonge schildpadjes die uit het ei komen dienen vooral als voedsel voor vogels en vissen. Van de duizend schildpadjes die uitkomen bereiken er hooguit 2-8 een volwassen leeftijd. De rest is voedsel voor andere organismen.

In een redelijk gezonde grond zijn talloze schimmels aanwezig. Een deel van deze schimmels vallen in de groep nematofage schimmels. Dat houdt in dat deze schimmels ook aaltjes eten. Dat kunnen ze doen met een lassosyseem (foto), met lijmstof of snelgroeiende schimmeldraden die direct in een aaltje groeien.


Normaal groeien schimmels op (dood) organisch materiaal. Hout, blad, wortels, compost of mest. In al deze producten zit nooit meer dan 3% stikstof. In insecten en nematoden is het stikstofgehalte een beetje hoger; tot 4%. Daarnaast is het gehalte eiwitten in vlees hoger dan in organische stof. Daardoor vormen eiwitrijke organismen een welkome aanvulling op het menu van schimmels. Zelfs de eitjes van nematoden, de larven van de taxuskever en draadwormen worden massaal opgegeten door schimmels.


Op deze manier blijft de populatie van organismen die voor overlast zorgen altijd onder de schadedrempel voor gewassen. En daarnaast is het natuurlijk zo dat planten die alle noodzakelijke voedingsstoffen kunnen opnemen door de vorming van jasmonaten zichzelf uitstekend kunnen verdedigen tegen vraatschade door larven en aaltjes.

Een gezonde bodem is in staat om planten gezond te laten groeien. Om een gezonde bodem te krijgen is het nodig om niet meer alleen te denken aan bestrijden maar ook aan het verbeteren van de bodembiologie.

Foto A-D komt uit dit leerzame boek van Graham R. Stirling:


Op de website van PHC kunt u alle informatie vinden over gezonde grond, en gezonde gewassen die gezonde oogsten opleveren.

Plant Health Cure BV
Postbus 103
5060 AC Oisterwijk
T: +31 13 7200 300
E: info@phc.eu
W: www.phc.eu

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Ideale samenwerking

In KAS Magazine vertelden Arie Bouman Kwekerij en BOL substraten onlangs over hun bijzondere samenwerking. In een korte video gaan zij...

De dames van HortiContact

Gisteren waren ze op bezoek bij ons. Drie vrouw sterk: Fleur, Marielle en Ceoray van HortiContact. Samen met ons team werd gebrainstormd...