Warmte en CO2 uit biomassa

17-07-2018    10:51   |    Goedemorgen

Dat iedere kas van het gas moet, is aan geen tuinder onopgemerkt voorbij gegaan. Een duurzaam alternatief is energie opwekken uit biomassa. Verwarm jij je kas nog met gas? Deze vraag kan ook jij in de nabije toekomst met ‘nee’ beantwoorden. Tenminste als het aan HoSt ligt, specialist in biomassa energiesystemen.

"Biomassa energiesystemen zijn bij uitstek geschikt om aardgas te vervangen. Energie uit biomassa is goedkoper en aantrekkelijker dan uit aardgas, mede door de SDE+ subsidie", vertelt sales manager Wouter Kok van HoSt. Het Enschedese bedrijf levert deze duurzame energiesystemen die boven de 100% efficiëntie halen. Hoe? Door het toepassen van een geavanceerde rookgascondensor die extra warmte terugwint uit de rookgassen.

In Nederland heeft HoSt momenteel meerdere WKK’s bij glastuinbouwbedrijven in opdracht. Het blijft niet alleen bij de engineering en het bouwen van de installaties. Wouter Kok: "HoSt kan ook fungeren als energieleverancier. Dit betekent dat wij de tuinder van de vergunning voorzien, de SDE+ subsidie aanvraag verzorgen, de centrale bouwen en de volledige bedrijfsvoering uit handen nemen. Op deze manier profiteert de tuinder van goedkope warmte, elektriciteit en CO2 en is de tuinder maximaal ontzorgt".

Het opwekken van energie uit biomassa gebeurt met een warmtekrachtkoppeling installatie (WKK) of een warmwaterketel. Biomassa, zoals houtsnippers en -shreds, snoeiafval en afval uit de kas wordt verbrand en omgezet naar energie. Een WKK haalt niet alleen warmte uit biomassa, maar produceert ook elektriciteit en CO2 en levert dit aan de kas. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws