Het gewas staat klaar voor de donkerste periode

28-11-2018    15:44   |    Goedemorgen

In de belichtingsproef paprika bij Delphy Improvement Centre zijn afgelopen week de eerste paprika’s geoogst. De plantbelasting zit nu rond de 28 vruchten per m2, dit is de maximale plantbelasting die berekend is voor de donkerste periode met de 200 µmol/m2/s belichtingsintensiteit.

Vanaf de start van de teelt is er gestuurd om de hoeveelheid licht af te stemmen op de vraag van het gewas. Hiermee wilden Delphy Improvement Centre ervoor zorgen dat het gewas in de periode dat het aanbod aan assimilaten groter was dan de vraag, niet te zwaar kwam te staan. In de eerste weken is er daarom licht weggeschermd op basis van de gerealiseerde lichtsom. Vanaf week 42 (4 weken na planten) is het aantal belichtingsuren langzaam opgebouwd en vanaf week 47 zetten ze de belichting voor de maximale 18 uur per dag in.

Vruchtdunning

De uitdaging van de komende periode is dat het gewas geen dip krijgt in de zetting. Vanaf het begin van de teelt is er daarom een plan opgesteld voor het aantal vruchten dat er per week bij mag komen. Om hier aan te voldoen wordt vruchtdunning toegepast. Er hangen momenteel vruchten in alle stadia, wat moet zorgen dat ze in de winter een vlakke productie krijgen.

Geen verschil tussen afdelingen

Tussen de twee afdelingen (full LED ten opzichte van een combinatie van LED en SON-T belichting) zijn er momenteel nog geen verschillen waarneembaar. In de helft van beide kassen hangt extra verrood belichting. Dat geeft tot nu toe iets meer strekking en minder anthocyaan vorming op de stengel.De vruchten van het eerste en tweede oksel zijn momenteel geoogst. Het vruchtgewicht van het hoofdras Mavera ligt rond de 220 gram en de vruchten zijn erg dikwandig. Deze vruchten werden binnen 6 weken na zetting alweer geoogst.

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en Plant Lighting en gefinancierd door Signify, de gewascoöperatie paprika en het programma Kas als Energiebron. Dit is het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws