Tips: Verbeter kwaliteit gietwater

01-09-2020    10:55   |    Delphy

Water als productiefactor is nu en de komende jaren een hot item op vele agenda’s. Goed gietwater is immer de basis voor een geslaagde teelt. Kwekers stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het uitgangswater voor het beregenen. Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen, zo geeft Delphy aan in de maandelijkse tip op haar website.

Bladeren en bloemen mogen niet bruin of blauw verkleurd zijn door ijzer of wit zijn van te veel kalk of bicarbonaat in het gietwater. Ook een aardbeienteler wil de maximale groei, dus geen aanslag op de bladeren wat de assimilatie en verdamping belemmert.

Een te hoog ijzer-, kalk- of bicarbonaatgehalte kan ook tot verstopping van de druppelsystemen leiden, vooral bij de wat fijnere beregeningssystemen met kleine sproeiers met kleine druppels en geringe afgiftes. De laatste jaren neemt het gebruik van druppelbevloeiing toe. Druppelbevloeiing al dan niet met fertigatie is alleen mogelijk bij goed uitgangswater.

Verder mag de EC van het gietwater niet te hoog zijn. Door de vaak verplichte recirculatie wordt een gedeelte van het uitgangswater opgevangen en weer hergebruikt en kan bij slecht gietwater ophoping van ballastzouten ontstaan in het water en in de pot.

Nu al hebben kwekers met toenemende kosten te maken om over voldoende kwalitatief goed grondwater te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke en provinciale heffingen op grondwater en over de aanleg van bassins en silo’s. Hierbij komt nog vaak dat het uitgangswater moet worden behandeld om geschikt te zijn voor het beregenen zeker bij bovenover.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

EnergiekEvent drukbezocht

Het was volle bak op het eerste fysieke EnergiekEvent sinds drie jaar, waarvoor Delphy IC en Wageningen UR hun...