Hortus Amsterdam verhuist planten tijdelijk

Hortus Amsterdam verhuist planten tijdelijk

Op vrijdag 19 en maandag 22 april aanstaande start de verhuizing van de eerste tropische planten uit de Klimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam. Vanwege de grootscheepse verbouwing van de kas gaan de planten naar een tijdelijk onderkomen in Mechelen, België.

De frisse lentedagen maken het transport er niet makkelijker op. Door de buitentemperatuur kunnen de planten zelfs op de korte afstand van de kas naar de verwarmde vrachtwagen te koud worden. Ze worden daarom ingewikkeld in schermvlies. In de vrachtwagens van Dobben Transport worden ze gedurende het gehele transport verwarmd. De planten worden voor een jaar ondergebracht in een kas in Sint-Katelijne-Waver in Mechelen. De eerste planten worden vanaf 07:00 uur voorbereid op transport. Vanaf 10:00 uur vertrekken de vrachtwagens. Dit geldt voor zowel vrijdag 19 april als maandag 22 april. Over twee weken worden de grote tropische planten verhuisd.

De nieuwe Klimatenkas
De Klimatenkas, die in 1993 werd gebouwd, is een publiekstrekker en een niet meer weg te denken beeld aan de Nieuwe Herengracht. De kas wordt ingrijpend verbouwd tot een duurzame constructie waarin het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld, met isolerende daken, hergebruik van (regen)water en slimme, energiezuinige klimaatsystemen.
 
De tropische plantencollectie verhuist na de verbouwing terug naar de vernieuwde kas, aan de kant waar zich voorheen de subtropische collectie bevond. Zowel het nieuwe landschap als de informatievoorziening zorgen tegen die tijd voor een educatieve wandeling. Het tropische gedeelte is straks op meerdere lagen te beleven en bestuderen, dankzij een vijver met glazen wand en een boomtoppenpad dat inzicht zal geven op de gelaagdheid die de tropische flora eigen is.

De vernieuwde, duurzame kas zal weer open gaan in juni 2025, tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam. De Hortus zelf blijft in de tussentijd geopend voor publiek.

Campagne ‘Adopteer een plant’
Het vernieuwen van de Klimatenkas heeft een grote impact op onze collectie. Veel planten, waaronder de tropische collectie, moeten verhuizen of krijgen een tijdelijk onderkomen. Met de campagne ‘Adopteer een plant’ zorgt de Hortus Amsterdam ervoor dat dit veilig en zorgvuldig gebeurt. Via de donatiepagina kan men symbolisch een plantenmaatje adopteren. Je kunt ons, én de plant, al helpen met een bedrag van €10.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v