FloriPEFCR gevierd met 'early adopters'

FloriPEFCR gevierd met 'early adopters'

De FloriPEFCR, de rekensystematiek waarmee de milieu-impact van snijbloemen en potplanten kan worden berekend, kreeg onlangs de goedkeuring van de Europese Commissie. Greenhouse Sustainability gebruikte de concept rekenregels al in de Flori Footprint Tool en droeg daarmee nadrukkelijk bij aan de acceptatie van de FloriPEFCR. Samen met enkele ‘early adopters’ werd het heugelijke feit deze week dan ook gevierd.

Een breed tuinbouwconsortium zette zich de afgelopen jaren in om eenduidige Europese regels tot stand te brengen voor footprintberekeningen in de sierteelt. Nu de Europese goedkeuring een feit is, is er volgens commercieel manager Sandra Uitenbroek-van Schie van Greenhouse Sustainability ‘geschiedenis geschreven’. “Groot respect voor het doorzettingsvermogen van iedereen binnen de sector om dit voor elkaar te krijgen. Het is heel bijzonder dat de sierteelt als een van de eerste sectoren in Europa nu een eigen PEF heeft. Daarmee lopen we voor op veel andere bedrijfstakken.”

Bewustwording
Greenhouse Sustainability testte de rekenmethodiek de afgelopen tijd actief in samenwerking met verschillende telers. “Met onze kennis en expertise hebben we de Flori Footprint Tool ontwikkeld, waarmee bedrijven hun footprint al konden bereken op basis van de concept rekenregels. Door de FloriPEFCR in de praktijk te testen hebben wij een belangrijke bijdrage geleverd aan de bewustwording over het belang van footprintberekeningen binnen de sierteelt”, zegt Uitenbroek-van Schie. “Maar zonder de telers van het eerste uur, de ‘early adopters’ binnen de sector, hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Daarom wilden we de goedkeuring van de FloriPEFCR nadrukkelijk met hen vieren.”

Afgelopen dinsdag werden daarom meerdere bedrijven en ondernemers bezocht die hun footprints al berekenen met de Flori Footprint Tool, waaronder: Stolk Flora (Koen van Koppen), KP Holland (John Vreugdenhil), SV.CO (Mariëlle Hofstede), Fachjan (Fred Janssen), Hazeu Orchids (Chiel Hazeu) en Van Egmond Matricaria. “We hebben die bedrijven verrast met gebak om hen toch even in het zonnetje te zetten. Zij zijn de voorlopers binnen de sector. Deze telers waren de eersten die de FloriPEFCR omarmden en ermee aan de slag gingen. Daar wilden wij hen voor bedanken. Met elkaar hebben we een bijzondere mijlpaal bereikt.” Ook alle andere Flori Footprint Tool-gebruikers zijn deze week verrast met het gebak.

‘Zijn er nog niet’
Nu de Europese goedkeuring een feit is, betekent het niet dat het werk erop zit. “Onze LCA-specialisten gaan nu aan de slag met het 120 pagina’s dikke boek met de definitieve rekenregels en dat leest niet bepaald als een roman”, lacht Uitenbroek-van Schie. “Zij gaan de rekenregels vertalen naar de Flori Footprint Tool, zodat telers hun footprint straks kunnen berekenen op basis van de definitieve standaard. Want we zijn er nog niet als sector. We ontvangen steeds meer signalen dat de vraag naar footprints vanuit onder andere de retail toeneemt. Dus is het nu zaak dat we massaal aan de slag gaan met die berekeningen en daar helpen wij de sector graag bij.”

In KAS Live!, het radioprogramma van KAS Magazine op Hortibiz Newsradio reageerde Sandra Uitenbroek-Van Schie vanochtend op de goedkeuring van de FloriPEFCR en het feestje dat Greenhouse Sustainability vierde met enkele telers. Luister het gesprek later vandaag terug via https://goedemorgen.podbean.com/

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v