'Zuurstof oplossen in water beter voor wortels'

'Zuurstof oplossen in water beter voor wortels'

Met zijn bedrijf A-Growtech brengt Benjamin Vermeer dit najaar een nieuwe installatie op de markt voor de verbetering van de gietwaterkwaliteit. Hij ziet een grote toekomst voor met zuurstof verrijkt irrigatiewater in de glastuinbouw, ter verbetering van de wortelgroei.

Als internationaal teeltconsultant ziet Benjamin Vermeer van Vermeer Holland Consultancy dat glasgroentetelers wereldwijd worstelen met wortelziektes. Zeker in situaties met hogere temperaturen worden wortels gevoeliger voor ziektes. Hij constateert dit in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in Nederland met de oplopende zomertemperaturen. “Als je het zuurstofgehalte in het water kunt verhogen dan krijg je betere wortelgroei en gezondere planten.” Hij oriënteerde zich al langer op installaties waarmee extra zuurstof aan het water wordt toegevoegd, maar kreeg de indruk dat dit beter kon.

Geen nano maar ultrafijne bubbels
In samenwerking met installateur Lorenzo de Jong in Mexico en Dutch Greenhouse Systems in De Lier heeft hij een generator ontwikkeld die ultrafijne bubbels aan het water toevoegt. Van deze ‘Ultra-fine Dissolved Oxygen Bubble Generator’ wordt deze maand de eerste machine geleverd aan paprikabedrijf Royal Peppers. Bewust gebruikt A-Growtech in de communicatie niet het woord nanobubbels. “Je moet eigenlijk spreken over ultrafijne bubbels in plaats van nanobubbels. Die term wordt vaak onterecht gebruikt, omdat de apparaten de bubbels niet zo klein kunnen maken”, volgens Vermeer.

Het nieuwe apparaat onderscheidt zich van andere producten vanwege de manier waarop de zuurstof aan het water wordt toegevoegd en de vermenging die dit oplevert.
“Bij de verrijking van het gietwater met zuurstof draait het vooral om de mate waarin de gasvormige zuurstof wordt vermengd met het water”, legt hij uit. “Nu worden telers vaak gewezen op het zuurstofgehalte in hun water dat is af te lezen op de zuurstofmeter, maar dat zegt niets over de mate waarin de zuurstof is opgelost.”

Oplosbaarheid
Bij de ontwikkeling van de generator hebben Vermeer c.s. daarom gekeken naar de Wet van Henry, die de oplosbaarheid van een gas in water omschrijft. Volgens deze natuurkundige wet hangt de mate van oplosbaarheid af van de druk en de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de oplosbaarheid. A-Growtech hanteert bij de zuurstofinput een hoge druk en kan tot 25 mg zuurstof per liter water toe. Ook het zoutgehalte van het water speelt een rol, weet Vermeer. Royal Peppers zal de generator als eerste in gebruik nemen. Daarnaast gaat A-Growtech binnenkort een aantal installaties leveren aan glasgroentebedrijven in Mexico. Vermeer: “Qua kosten moet een teler rekening houden met ongeveer 35.000 euro per 10 hectare. Maar dit is afhankelijk hoeveel zuurstof hij gaat toevoegen.”

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v