'Varieer met de prijs'

'Varieer met de prijs'

Per 1 januari 2024 vervallen de collectieve minimumprijzen en zijn de individuele kweker-minimumprijzen de standaard bij Royal FloraHolland. Hoe werkt het instellen van een eigen minimumprijs in de praktijk en welke voordelen biedt het? Twee kwekers vertellen over hun ervaringen.

Kwekerij Mediaverdi deed in augustus mee met de pilot vanuit FPC Anjer, Holstein Flowers heeft al enkele jaren ervaring met het instellen van een eigen minimumprijs.

Johan Buis (kwekerij Mediaverdi): varieer met de prijs
Mediaverdi is een familiebedrijf dat al 5 generaties lang sneeuwballen en anjers kweekt. Gevestigd in Aalsmeer heeft de kwekerij beschikking over 3400 m2 kas en 1 hectare buiten, voor de teelt van de trekheesters. Mediaverdi nam vanuit FPC Anjer deel aan de pilot voor het instellen van een individuele kweker-minimumprijs. “In het verleden deed ik nooit wat met een minimumprijs, simpelweg omdat ik het niet nodig vond”, vertelt eigenaar Johan Buis. Hij runt het bedrijf samen met zijn zoon en vrouw, en ook zijn vader helpt nog iedere dag mee.

“De collectieve minimumprijs voor anjers lag op 4 cent, maar gelukkig zaten wij nooit op dat randje van de markt. Ik heb de prijs serieus hoger gezet tijdens de pilot, variërend van 8 tot 20 cent, afhankelijk van soort en kwaliteit. Je moet de prijs ook weer niet extreem hoog zetten, anders loop je het risico op doordraai. Een nadeel vind ik dat de minimumprijzen in de catalogus van Floriday niet onthouden worden. Je moet ze dus steeds opnieuw invoeren. Ik heb echter de bevestiging gekregen dat dat per half december wel mogelijk is. Dat werkt prettiger.”

Streng in de selectie
Doordraai maakt Johan gelukkig eigenlijk nooit mee. “We zitten aan de bovenkant van de markt en zijn streng in de selectie. Wij voeren meer sorteringen/kwaliteiten aan dan je gemiddeld van een bedrijf als het onze zou verwachten. Alleen tijdens corona zijn er weleens sneeuwballen doorgedraaid, maar dat herstelde toen ook snel weer.” Tijdens de pilot maakte de kweker wel een keer mee dat er een partij op 8 cent, de minimumprijs, uitkwam op de klok. De veilingmeester deed nog een poging en toen gingen ze voor 10 cent weg.

Variëren met de prijs
Heeft Johan nog tips voor andere kwekers? “Ik zou wel goed variëren met de minimumprijzen voor verschillende soorten en kwaliteiten. Bij anjers heb je bijvoorbeeld soorten met veel pluis of weinig pluis en bijvoorbeeld nieuwe introducties. Die hebben een hogere kostprijs, omdat daar meer arbeid in zit. Variatie in prijs houdt ook de kopers scherp.”

Lees hier ook de ervaring van Leo van Holstein (Holstein Flowers)

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v