Rabobank gaat aanvragen toetsen op duurzaamheid

Rabobank gaat aanvragen toetsen op duurzaamheid

Rabobank zal financieringsaanvragen nog meer gaan beoordelen op duurzaamheid. Dat brengt een ander te beoordelen risicoprofiel met zich mee en dat daagt ook de bank uit extra stappen te zetten. Dat zegt Alex Datema, de nieuwe directeur Food & Agri van Rabobank, in KAS Magazine.

"Rabobank is gewend bij financiële aanvragen vooral naar het verleden te kijken: wat zijn de cijfers en hoeveel geld wordt op een bedrijf verdiend. Wil je jezelf een transitiebank noemen, dan moet je juist vooruit kijken. De vraag is bijvoorbeeld: wanneer neem je een risico? Als een bedrijf wil verduurzamen met een risicovolle investering of als het niets doet? Wij moeten daar als bank ook zelf nog een weg in vinden om daar wellicht scherpere afwegingen in te maken. Dat verduurzaming doorgaat, staat als een paal boven water, maar het moet economisch wel kunnen. Aan de andere kant: niets doen kan ook een groot risico zijn!”

Op het moment dat het interview met Datema plaatsvond, was hij ruim 100 dagen bankdirecteur. Waarom is hij bij Rabobank aan de slag gegaan? “De reden dat ik ‘ja’ tegen deze functie heb gezegd, is dat de land- en tuinbouw aan de vooravond van een nieuwe toekomst staat. Rabobank, met 80 procent van de boeren en tuinders als klant, kan daar een impactvolle rol in spelen. Ik wil daar graag aan bijdragen; daar positie in kiezen en die uitdragen. Als je goed luistert, hoor je twee soorten kritiek. In de zoektocht naar een duurzame bedrijfsvoering mag de bank niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten en agrariërs die grote stappen willen zetten, treffen een bank die niet kan meebewegen. Dat zijn kritiekpunten waartussen wij moeten opereren. Dat is best een uitdaging."

Lees het volledige interview hier

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v