Aardbei fossielvrij en emissieloos telen

Aardbei fossielvrij en emissieloos telen

Demonstratiekas 2030 is een kas waarin de teelt van de toekomst nu wordt gerealiseerd. In één van de afdelingen zijn de afgelopen 3,5 jaar aardbeien geteeld. Daarin is aangetoond dat het zeker mogelijk is doordrager aardbeien jaarrond, nagenoeg emissieloos en fossielvrij te telen met een hoge productie.

De kas is voorzien van de nieuwste apparatuur, zodat er energiezuinig kan worden geteeld zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen (all-electric). Het doel van de kas is om te demonstreren dat met minder energie en CO­2 er toch een goed gewas kan worden neergezet, met een goede opbrengst en kwaliteit. Daarnaast is de kas emissieloos, wat betekent dat er volledig wordt gerecirculeerd en dat we streven naar een teelt zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Energie en CO­­­2
In één van de afdelingen van de Demokas 2030 zijn de afgelopen 3,5 jaar aardbeien geteeld. Deze afdeling was voorzien van LED-lampen, actieve ontvochtiging met terugwinning van voelbare en latente warmte, drie schermen (donker-, zomer- en energiedoek), hijsbare goten en isolatie van de gevels. De meeste elektrische energie werd gevraagd door de lampen (125-215 kWh/jaar), want er zijn ook in de winter doordrager aardbeien geteeld. Hoewel LED-lampen minder stralingswarmte afgeven dan SON-T, werd ook een groot deel van de benodigde warmte geleverd door de LED-lampen. Actieve ontvochtiging maakte het goed mogelijk om de schermen in de winter soms 24 uur dicht te laten (electriciteitsinput 14-25 kWh/jaar). Warmte input via de buisrail was laag (max 15 kWh/jaar, wat overeenkomt met max 1,6 m3/m2/jaar gas). In de loop der jaren is het CO2-verbruik meer dan gehalveerd naar 9.1 kg/m2/jaar.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v