Gebrek aan kennis over medicinale cannabis

Gebrek aan kennis over medicinale cannabis

Medicinale cannabis heeft wereldwijd steeds meer erkenning gekregen als therapeutisch product. Echter, er is een significant gebrek aan wetenschappelijke kennis over de groeiomstandigheden, teelttechnieken, oogstmethoden en verwerking van medicinale cannabis. Dit gebrek belemmert niet alleen de ontwikkeling van medicinale cannabis in Nederland, maar staat ook de groei van Nederlandse glastuinbouwleveranciers en dienstverleners in de weg, die potentiële exportmarkten missen.

De ontwikkeling van medicinale cannabis als een vooraanstaand en duurzaam teeltgewas kan echter aanzienlijke economische voordelen bieden voor de glastuinbouwsector in Nederland. Het project genaamd Cultivation for Compounds richt zich op het vergaren van kennis om dit potentieel te realiseren, zo laat Vertify weten. Het doel van dit publiek-private samenwerkingsproject (PPS) is om diepgaand inzicht te verkrijgen in de productie en winning van de gewenste inhoudsstoffen in cannabis. Dit omvat het beheersen en sturen van de teeltomstandigheden, oogstmethoden en verwerkingstechnieken, zodat hoogwaardige medicinale cannabis op een duurzame wijze kan worden geteeld. Dit onderzoek zal niet alleen de teelt optimaliseren, maar ook bijdragen aan het realiseren van duurzame productiemethoden in de glastuinbouwsector.

Door de verwachte verdienmodellen voor medicinale cannabis te verzilveren, kan Nederland zich positioneren als een wereldleider in de teelt en export van medicinale cannabis. Het project biedt de mogelijkheid om zowel de economische als ecologische potentie van de teelt van medicinale cannabis te ontsluiten, terwijl het bijdraagt aan de verduurzaming van de glastuinbouw.

Beoogde voordelen van het project:

  • Verbeterde teelttechnieken voor medicinale cannabis.
  • Duurzaam gebruik van materialen en energie.
  • Minimalisatie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.
  • Mogelijkheden voor export van teeltkennis en -technologieën.
  • Optimalisatie van circulariteit door het hergebruiken van reststromen.


Beoogde aanpak
Het project richt zich op het telen van medicinale cannabis in een hightech omgeving, waarbij de focus ligt op het verbeteren van de inhoudsstoffen voor medicinaal gebruik. Deze ontwikkeling zet een standaard voor toekomstige voedselproductie en kan fungeren als model voor andere medicinale gewassen. Samen met het World Horti Center, Vertify, en Cultivators, werkt het consortium aan het ontwikkelen van een unieke publiek-private samenwerking. Deze samenwerking bestaat uit onderzoekscentra, veredelaars, en toeleveranciers in de tuinbouwsector, die gezamenlijk het volledige proces van teelt (van zaad tot eindproduct) onderzoeken. Dit model voor medicinale cannabis kan later ook worden toegepast op andere medicinale gewassen.

Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het minimaliseren van de milieueffecten van de teelt. Dit wordt bereikt door het minimaliseren van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, het optimaliseren van het water- en energieverbruik en het maximaliseren van het gebruik van reststromen om de duurzaamheid en circulariteit van het proces te verbeteren.

 

Bron:

Deel artikel