Zicht op tolerantie voor natrium in rozenteelt

Zicht op tolerantie voor natrium in rozenteelt

Een tweejarige proef heeft beter zicht gegeven op hoeveel natrium roos kan verdragen. Die tolerantie ligt ruim boven de oude adviesnorm van 4 mmol/l. Ook is duidelijk dat 12 mmol/l bij gelijkblijvende EC te veel is. Ergens daar tussen ligt de veilige concentratie.

Het onderzoek is belangrijk om veilig te kunnen recirculeren. Roos staat bekend als een gewas dat heel weinig natrium opneemt en het zelfs actief uitscheidt. Die geringe opname kan ervoor zorgen dat natrium ophoopt in het gietwater bij recirculatie.

Apart onderzoek
Uit voorzorg zijn bij alle gewassen in het verleden de adviesnormen heel voorzichtig opgesteld. Uit een reeks proeven in de kassen van Wageningen University & Research is echter gebleken dat veel gewassen hogere niveaus aankunnen dan de adviesnormen. Voor elk gewas moet dit apart onderzocht worden.
Roos is door zijn lage opname en de meerjarige teelt sowieso niet goed te vergelijken met andere gewassen. Daarom liepen sinds april 2020 proeven om de reactie op een oplopend natriumgehalte te onderzoeken. Die zijn nu afgerond. De onderzoekers hebben vier trappen aangelegd: 0, 4, 8 en 12 mmol/l Na. De EC bleef hierbij gelijk. Dat heeft tot gevolg dat Na bij de hoogste trappen andere voedingselementen kan verdringen. Daarom zijn er tevens twee trappen aangelegd waarbij de EC mocht meestijgen met het oplopende natriumgehalte.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v