'Convenant is kans'

'Convenant is kans'

In een reeks columns geeft Royal FloraHolland het woord aan directie en managers. Dit keer vertelt Stefanie Miltenburg, manager Public Affairs, over het Convenant Energietransitie.

De glastuinbouw wil verduurzamen en dus van het gas af. Met het oog op klimaatverandering en de opwarming van de aarde is dit noodzakelijk. De kans is best groot dat de energieprijzen nooit meer terugkeren naar het niveau van een paar jaar geleden. Sommige deskundigen achten dat zelfs uitgesloten.

Gelet op de extreem hoge energieprijzen is het daarom voor glastuinders noodzakelijk om over te stappen naar duurzame bronnen voor verwarming en verlichting van de kassen. Bedrijfseconomisch gezien is de situatie van dit moment op wat langere termijn dan ook niet houdbaar. Vanuit de afdeling Public Affairs hebben we in de afgelopen periode onder aanvoering van Glastuinbouw Nederland ons ingezet voor een pakket aan maatregelen om de sector op de been te houden. We hoopten op steun van het kabinet voor de korte termijn. Dat is maar ten dele gelukt. Daarnaast hebben we ingezet op support van de overheid bij de overgang naar duurzame energievoorziening.

Reisgids richting 2030
Tegen deze achtergrond heeft de sector, vertegenwoordigt door Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland, op woensdag 30 november jl. het convenant Energietransitie Glastuinbouw gesloten met de overheid. Namens het kabinet tekenden minister Piet Adema van Landbouw, minister Rob Jetten van Klimaat en Energie en Marnix van Rij staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst. Ik noem bewust alle bewindslieden bij naam en functie, want het is best bijzonder dat drie kabinetsleden komen tekenen. Het is echter ook heel belangrijk, want voor een succesvolle aanpak heeft onze sector ze alle drie hard nodig.

Lees hier verder

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v