'Democratisch orgaan'

'Democratisch orgaan'

Carlo Elia, ledenraadslid bij Royal FloraHolland, is eucalyptuskweker in Italië. De hectiek van het bedrijf wisselt hij af met wedstrijden in Stadio Olimpico, waar hij zijn favoriete club AS Roma fanatiek toejuicht. In een column laat hij zich uit over de Ledenraad.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen kwekers: groot of klein, Nederlands of Italiaans, bloem of plant. Maar stiekem heb we veel gemeen. Dat leerde ik de afgelopen jaren bij de adviesraad en later bij de Ledenraad.

Fikse discussies
Hoe kwam ik bij de adviesraad terecht? Ik werd ervoor gekozen, vanuit een FPC. En ik stond versteld. Wat is het hier democratisch geregeld! We werden als leden echt gehoord. En dat is met de Ledenraad nóg beter geworden. Het bepalen van de koers van onze coöperatie doen we samen. Met de leden én met de directie.

Goed, we hebben dus meer gemeen dan we soms denken. Dat betekent niet dat we het altijd eens zijn in de Ledenraad. Integendeel! Er wordt flink gediscussieerd. Duurzaamheid is bijvoorbeeld zo’n onderwerp. Ik was zelf tegen de strengere eisen. Aan de andere kant begrijp ik nu ook dat we dit moeten doen. We verliezen onze klanten en de consument anders aan concurrenten. Onze kopers verwachten steeds milieuvriendelijkere productie van ons. En daar horen nieuwe eisen bij. In de discussies van de Ledenraad zijn altijd verschillende geluiden te horen. Juist daarom is het vaak een pittig gesprek. Maar uiteindelijk proberen we te komen tot een werkbaar compromis voor iedereen.

Jouw inbreng is belangrijk
Ik vind het jammer dat leden soms tegen me zeggen dat hun inbreng geen zin heeft. Ze denken dat alles al bepaald is. Dat is niet zo. Wij Italianen kijken met een tikkeltje jaloezie naar hoe het bij Royal FloraHolland geregeld is. Waarom ziet niet iedereen hoe goed het hier in elkaar zit? De Ledenraad is een krachtig gremium. En de directie is erg meedenkend. Het bedrijf is niet te beroerd om een besluit aan te passen of terug te draaien, als het toch anders moet.

Mijn oproep in deze column is aan alle leden: we moeten onze krachten bundelen. We hebben elkaar nodig om de coöperatie zo sterk te houden als de afgelopen honderd jaar. Laat je mening horen. Vertel ons wat jij nodig hebt. Alleen zo kunnen we tot de beste oplossingen komen. Of word lid van de Ledenraad. Op dit moment zijn er vacatures. Lid zijn van de Ledenraad is een mooie manier om jezelf te ontwikkelen. Dat zeg ik uit ervaring. Je ontmoet andere kwekers en je discussieert mee over onderwerpen die er nu toe doen. Ik ga het zelf erg missen, nu mijn termijn afloopt. Maar het is tijd om weer ruimte te maken voor vers bloed.

Samen sterk
En die denkkracht hebben we hard nodig. Het is niet voor niets dat het project ‘Samen in onze coöperatie’ nu hot topic is. De oorlog in Oekraïne, de bizarre energieprijzen en corona laten ons zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Een stevige strategie zorgt voor een goede basis om op verder te bouwen, zodat we minder last hebben van dit soort crises. En dat moeten we samen doen!

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v