Temperaturen gaan omlaag, gasvraag neemt weer toe

Temperaturen gaan omlaag, gasvraag neemt weer toe

Aan de dalende nachtelijke temperatuur is goed merkbaar dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Ook voor volgende week is de verwachting dat de temperatuur onder het langjarig gemiddelde zal liggen. De totale Nederlandse gasvraag neemt daardoor toe. Dat geeft onzekerheid voor de prijsontwikkeling voor de korte termijn, aldus AgroEnergy.

Een groot deel van deze gasvraag zal ingevuld gaan worden met LNG. Deze maand worden er namelijk vijf LNG-schepen verwacht, waarvan twee de Eemshaven en drie Rotterdam als bestemming hebben. Daarnaast zal de aanvoer vanuit Noorwegen waarschijnlijk ook gaan toenemen, doordat het Noorse onderhoud geleidelijk minder wordt. Zolang de gasvraag er niet voor zorgt dat de gasvoorraden aangesproken hoeven te worden, lijkt een verdere neerwaartse druk op de prijsvorming aannemelijk.

GazProm heeft eind vorige week het eerste LNG-schip gevuld in de nieuwe Portovaya terminal. Dit schip vaart momenteel om Europa heen, met als mogelijke eindbestemming India. Een tweede schip wordt momenteel gevuld.

De locatie van de nieuwe terminal ligt op enkele kilometers afstand van het compressorstation van de NordStream 1 pijpleiding. Op deze manier zal een deel van het gas dan normaalgesproken bestemd was voor de Europese markt via een omweg naar de Aziatische markt worden vervoerd. GazProm heeft aangegeven dat het overweegt om de exportcapaciteit te vergroten met een extra liquificatielijn.

Ondanks de Europese sancties zal het gas zijn 'weg' naar eindklanten vinden. Het nadeel is, dat dit via een veel minder economische route zal gaan, met voor alle partijen hogere prijzen dan we gewend waren.

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v