AGROS II: Slim telen met een autonoom platform

AGROS II: Slim telen met een autonoom platform

Er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor data-gedreven telen en de voordelen die dit kan bieden voor de glastuinbouw. Daarom is de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research in 2024 gestart met AGROS II, een meerjarig project dat zich richt op de volgende stappen die gezet moeten worden om data-gedreven telen mogelijk te maken.

Data speelt een cruciale rol bij het optimaliseren de teeltomstandigheden, in plantmodellen en in het trainen van slimme algoritmes. Klimaatdata, zoals temperatuur, licht en luchtvochtigheid, wordt al jarenlang gemeten met sensoren. Maar naast klimaat zijn ook de gewaskenmerken essentieel: denk aan het tellen van bladeren en vruchten, het meten van bladafsplitsingssnelheid en de uitgroeiduur van vruchten.

Momenteel worden deze gewasmetingen nog handmatig uitgevoerd en gebruikt om teeltstrategieën aan te passen en te optimaliseren. Het nadeel? Handmetingen zijn tijdrovend, subjectief en beperken zich tot slechts enkele planten per kas. Om dit te verbeteren, ontwikkelen we in AGROS II een innovatief platform waarop een serie camera’s is gemonteerd dat gewasmetingen vaker en gestandaardiseerd uitvoert. Dit platform is de afgelopen maanden in een komkommerteelt gebruikt om beelden te verzamelen. Zo hebben we samen met VDL ETG, een van onze partners binnen het AGROS II-consortium, een uitgebreide dataset opgebouwd met beeldmateriaal en handmatige metingen. De komende maanden gaan we de beelden analyseren en extraheren we de gewaseigenschappen er uit. Daarna vergelijken we deze met de resultaten met de traditionele handmatige metingen. Zo dragen we bij aan de stappen naar meer data-gedreven telen, door continu, geautomatiseerd objectieve plantdata te verzamelen.

Benieuwd naar meer? Interesse in een stage of afstudeeropdracht? Bekijk onderstaande video of mail naar bart.vanmarrewijk@wur.nl.

 

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel